www.szpital.ostroleka.pl Mazowsze - serce Polski
Jesteś tutaj:

Wdrożenie Systemu HACCP

Z dniem 31 marca 2011 roku decyzją Dyrektora Szpitala wdrożono w Samodzielnym Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej im. dra Józefa Psarskiego Ostrołęce system HACCP.

HACCP jest to system zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności. Polega na kontroli procesu produkcji żywności na każdym etapie jej przygotowania, począwszy od jej dostawy poprzez proces magazynowania, proces produkcji, przechowywania aż do momentu serwowania posiłku dla pacjenta.

Poprzedzeniem wprowadzenia systemu HACCP było opracowanie księgi HACCP. Na cały system składa się wiele elementów analizy całego procesu związanego z przygotowaniem posiłków, a więc zasady GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna ) i GHP (Dobra Praktyka Higieniczna), które finalnie tworzą dokument zwany księgą -przewodnikiem higienicznym zakładu żywienia zbiorowego.